Gezelschapsdieren

“Als het woord dierenwelzijn valt, wordt er snel gedacht aan de industrie dieren. Overigens zeer terecht, maar helaas zijn er ook op vlak van gezelschapsdieren nog veel inbreuken op dierenwelzijn. Het doel van dit facet is om meer bewust te maken en informatie te verspreiden over deze inbreuken. Een draagvlak creëren voor oplossingen kan pas als de kennis van de precieze problemen er is. Wij kijken vanuit het perspectief en de behoeften van een dier.

Hedendaags houden veel mensen honden, katten, knaagdieren, vogels of vissen. Alleen is er vaak niet geweten wat de basisbehoeften van deze dieren zijn en hoe je ze het best houdt. Hier willen wij als vereniging graag op in zetten. Wij willen ook laten zien dat bepaalde praktijken helemaal niet zo normaal zijn als soms gedacht of afgebeeld wordt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het houden van kortsnuitige rassen, het onbewust kopen van broodfokhonden, het houden van vissen in ronde kommen, het opgesloten houden van vogels in te kleine kooien, enzovoort. Voorgaande praktijken zijn voor ons verleden tijd omdat deze dierenwelzijnsproblemen met zich meebrengen.

We willen vooruit en tonen dat er betere manieren zijn om dit soort dieren te houden. Daarnaast willen we ook bepaalde fabels ontkrachten. Er wordt nog vaak gedacht dat katten graag alleen zijn en niet veel verrijking nodig hebben of juist dat ze zeker een soortgenoot nodig hebben. In realiteit is dit een complexer verhaal waar allereerst naar de behoeftes van elke individuele kat moet gekeken worden. Zoals je al kan lezen, zijn er bij elk dier andere nuances en behoeftes. Ons doel is een wetenschappelijk verhaal over te brengen en bewust te maken wat anders kan. Wil je al meer weten over het houden van een huisdier? Op de Vlaamse overheidssite https://huisdierinfo.be/ vind je al een mooi overzicht aan informatie.”

– Zoë Everaert, facethoofd Gezelschapsdieren

Maak een website of blog op WordPress.com