Door Cato Van Herzele
Dierenwelzijn en het rechtssysteem. Je staat er niet altijd bij stil maar hier komt dierenwelzijn steeds vaker aan bod. Meester Anthony Godfroid is advocaat, gespecialiseerd in dit topic. Met een talrijk aantal publicaties op zijn palmares (in o.a. Knack) kan gesteld worden dat meester Godfroid een echte passie heeft voor dierenwelzijn. Hij trad reeds op als raadsman voor o.a. Animal Rights en GAIA.
In deze lezing gaf meester Godfroid ons via verschillende cases een inkijk in het Belgische rechtssysteem en de chaos die hier soms mee gepaard gaat. Hij startte zijn lezing met het onderwerp hittestress. Zo weten veel ‘baasjes’ nog steeds niet dat ze hun hond niet in een warme auto mogen achterlaten. Eigenaars, die hun dier heel graag zien, denken dat het raampje op een kier zetten voldoende is. Maar bij een buitentemperatuur van 21°C wordt het in de auto na een half uur 40°C. Honden (en vele andere dieren) kunnen niet zweten dus zij zijn extra gevoelig aan hittestress. In de eerste case stelde GAIA zich burgerlijke partij. Dit zorgde voor veel wrijving omdat ‘het baasje’ niet inzag waarom hij/zij als dader en niet als slachtoffer werd behandeld. Hij/Zij behandelde het dier namelijk net zoals zijn/haar kind. Het is enorm jammer dat de risico’s van hittestress nog niet bij iedereen zijn doorgedrongen. Meester Godfroid schreef hierover ook een artikel voor Woef waarin hij verteld wat je moet doen als je een hond in een wagen ziet zitten (https://www.woef.be/hond-in-snikhete-wagen-mag-je-het-raam-stukslaan/).
Een volgende case die werd besproken ging over eigenaars die op vakantie waren vertrokken en hierbij hun honden aan de ketting hadden achtergelaten. Een vriend kwam ze occasioneel eten geven. De dieren werden in beslag genomen maar onbegrijpelijk werd deze case geseponeerd. Dit vond Meester Godfroid compleet onbegrijpelijk. Er werd dus een rechtstreekse dagvaarding uitgebracht. Jammer genoeg was de maximale geldboete die kon worden opgelegd slechts een fractie van de kosten die moesten gedekt worden (o.a. opvangkosten van het asiel waar de dieren werden ondergebracht).

De volgende twee cases benadrukten het verschil tussen Wallonië en Vlaanderen. In de Vlaamse case werd een kat in de oven gestoken als wraakactie. In Wallonië werd een kat als voetbal gebruikt. De eerste dader kreeg een gevangenisstraf, een geldboete en een definitief verbod op het houden van dieren. De tweede dader kreeg enkel een korte werkstraf. Deze discrepantie vond Meester Godfroid schandalig. Hij wees ons op het feit dat de Vlaamse en Waalse dierenwelzijnswet lichtjes verschillen wat potentieel een probleem kan zijn. Zo is de definitie van ‘dierenleed’ subtiel anders in de Vlaamse en Waalse wet, iets waar je als Belg zelfs niet meer van verschiet.
De laatste case van de avond was een grote overwinning pro-dierenwelzijnswet. Hierbij had een jager een papegaai (Ara ararauna) doodgeschoten die vrij rondvloog (de eigenaar liet zijn papegaaien occasioneel vrij rondvliegen). De jager beweerde dat hij een invasieve exoot had doodgeschoten en dat dit volgens de Jagerswet volledig legaal was. Maar was deze ara een invasieve exoot? Volgens Meester Godfroid niet want ara’s kunnen in België niet buiten overleven door de koude winters dus deze case moest behandeld worden volgens de dierenwelzijnswet. Ara’s zijn duidelijk geen invasieve exoten en men kan vermoeden, wanneer men dergelijk dier ziet rondvliegen, dat dit iemand zijn huisdier is. De rechter gaf Meester Godfroid gelijk!

De lezing werd beëindigd met positief nieuws. Zo zijn de maximale geldboetes en gevangenisstraffen voor inbreuken op de dierenwelzijnswet recent verhoogd. Meester Godfroid heeft nog een druk jaar voor de boeg. Samen met Animal Rights behandelt hij diverse klachten en procedures tegen slachthuizen en samen met GAIA werkt hij aan het REUZENGOM proces.
Deze lezing heeft ons doen inzien dat dieren wel degelijk een stem hebben en wat voor één. Namelijk die van Meester Godfroid.

Voor komende lezingen, hou onze website en Facebookpagina in de gaten!